Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Υιοθέτηση των Θέσεων της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ στο Κυπριακό από το 36o Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ


Η Δημοκρατική Παράταξη Κυπρίων Φοιτητών ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, εκφράζει την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για το Κυπριακό Πρόβλημα που κατέθεσε στα πλαίσια των εργασιών του 36ου Συνεδρίου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων.

Μέσα από το ψήφισμα της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, που αποτελεί πλέον τις θέσεις της ΠΟΦΕΝ, περιγράφεται το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού που επιδιώκουν οι Κύπριοι φοιτητές και τίθεται το πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορεί να λειτουργήσει η λύση. Καταγγέλλεται η στάση της τουρκικής πλευράς και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την εμμονή τους σε αδιάλλακτες θέσεις που δεν επανενώνουν την Κύπρο αλλά διαιωνίζουν το υφιστάμενο status quo. Ακόμη, ασκείται κριτική στην Κυβέρνηση για προβληματικούς χειρισμούς και προβληματικές προτάσεις που κατατέθηκαν στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες η Κυβέρνηση καλείται να αποσύρει.

Η υιοθέτηση των θέσεων της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ σηματοδοτεί την προσήλωση των Κύπριων φοιτητών στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα αποκαθιστά πλήρως τους πληγέντες της εισβολής και θα δημιουργεί ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας για διαβίωση των πολιτών σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, την ενότητα των θεσμών και την ενότητα των πολιτών. Η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αίρει την κατοχή, να σηματοδοτεί την απελευθέρωση και να επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους πολίτες να λειτουργήσουν ως ισότιμοι πολίτες του κράτους τους και ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Κατάπτυστοι άφρονες αυτοί που σύλησαν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου




Η Δημοκρατική Παράταξη Κύπριων Φοιτητών Αναγέννηση εκφράζει το βαθύ συγκλονισμό της για το ανίερο έγκλημα της σύλησης του τάφου και της απόσπασης της σωρού του αείμνηστου ηγέτη μας Τάσσου Παπαδόπουλου. Η απάνθρωπη αυτή πράξη προκαλεί αποτροπιασμό και απέχθεια και προσβάλλει τον πολιτισμό μας καθώς δεν συνάδει με το κοινό αίσθημα και τα θέσμια του τόπου μας.

Η μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν μπορεί να πληγεί από τέτοιες πράξεις και ευθύνη όλων μας είναι να παραμείνουμε πιστοί στις πολιτικές παρακαταθήκες του, αφού αποτελούν σταθερό οδοδείκτη για όλους μας, προς το δρόμο της διεκδίκησης στη βάση αρχών και αξιών. Στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας σε σχέση με την εθνική μας υπόθεση, η ύπαρξη εθνικής ενότητας πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού στην προσπάθεια του λαού μας για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής.

Καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τους κατάπτυστους άφρονες που προέβηκαν σε αυτή την ενέργεια και καλούμε τις αρχές όπως εντείνουν τις προσπάθειες τους για εντοπισμό των δραστών ώστε να τεθούν προ των ευθυνών τους, τόσο από την κυπριακή δικαιοσύνη όσο και από την κυπριακή κοινωνία.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Γενική Συνέλευση Φ.Ε.Κ Ηρακλείου

Η παράταξη μας θέλει να δηλώσει ότι στη Γενική Συνέλευση της Φ.Ε.Κ Ηρακλείου το μόνο ψήφισμα που εκγρίθηκε ομόφωνα από ολους τους φοιτητές ήταν αυτό που καταθέσαμε εναντίον της βίας στα γήπεδα με εμπεριστατωμένη και αντικειμενική αγιολοόγηση των δεδομένων και εισηγήσεων. Εκφράζουμε την δυσαρέσκει μας ότι ένα τέτοιο ψήφισμα αφέθηκε στο τέλος της Γ.Σ με αποτέλεσμα πολύ φοιτητές να μην μπόρεσαν να το ακούσουν. Γι αυτό σας το παρουσιάζουμε αυτούσιο γιατί μόνο οι σωστές προτάσεις χωρίς ακρότητες ενώνουν τους φοιτητές στον αγώνα για μια πιο δίκαι κοινωνία.

Η Φ.Ε.Κ. Ηρακλείου καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα νέα θλιβερά επεισόδια βίας μεταξύ των οπαδών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΑΠΟΕΛ. Ταυτόχρονα εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για το σοβαρότατο τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, καθώς επίσης και το συγκλονισμό της για τον τρόπο και τις συνθήκες που προέκυψε.
Η Φ.Ε.Κ. Ηρακλείου καλεί την αστυνομία να αξιοποιήσει άμεσα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχει ενώπιον της και να προχωρήσει άμεσα στη σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στα επεισόδια και στην παραπομπή τους στη δικαιοσύνη για παραδειγματική τιμωρία.
Τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στα γήπεδα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς που παρατηρούνται στην κοινωνία μας. Ταυτόχρονα, καταδεικνύουν την προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κυπριακός αθλητισμός, τόσο ως αποτέλεσμα της αδράνειας των αρμοδίων κρατικών φορέων όσο και ως αποτέλεσμα του φανατισμού και της μεροληψίας που καλλιεργείται από τις διοικήσεις των σωματείων.
Η Φ.Ε.Κ. Ηρακλέιου καλεί την κυβέρνηση, τα κόμματα, τα σωματεία και όλους τους οργανωμένους φορείς να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και με τη δέουσα σοβαρότητα να εγκύψουν στο τεράστιο πρόβλημα του χουλιγκανισμού με σκοπό τη λήψη κατασταλτικών και προληπτικών μέτρων για αντιμετώπιση του. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι καλλιεργούν μέσα στη νεολαία κλίμα πόλωσης και μισαλλοδοξίας και δημιουργούν τάγματα φανατικών οπαδών από τα οποία αντλούν στήριξη και στρατολογημένους αφισοκολλητές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες των πράξεών τους.
Ο αθλητισμός και οι αγωνιστικοί χώροι αποτελούν τα μέσα προαγωγής, ανάπτυξης και καλλιέργειας του αθλητικού και συναγωνιστικού πνεύματος, της ευγενούς άμιλλας, της συλλογικότητας και της συνεργασίας και όχι πεδία έκφρασης βίαιης συμπεριφοράς. Ο αθλητισμός πρέπει και οφείλει να απαλλαγεί από την κερδοσκοπία, τη μισαλλοδοξία, το φανατισμό και την κομματική εκμετάλλευση.