Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Διακήρυξη για την 49η Eπέτειο της Kυπριακής Aνεξαρτησίας

Με την ευκαιρία της 49ης επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας, η ΔΗ.ΠΑ.Κ.Φ. Αναγέννηση αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τιμούμε τους ήρωες και τους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 - 59 και όσους υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποτίουμε φόρο τιμής στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θεμελίωσε το κυπριακό κράτος και υπερασπίστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα τα δίκαια και τα δικαιώματά του.

Γιορτάζουμε την 49η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η Κύπρος και ο λαός της συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την τουρκική αδιαλλαξία. Απροκάλυπτα η τουρκική πλευρά επιμένει σε λύση συνομοσπονδίας και σε δύο κράτη. Χρησιμοποιεί τις απευθείας διαπραγματεύσεις για να προωθήσει τους διχοτομικούς της στόχους. Αρνείται να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μπροστά στην κορυφούμενη τουρκική αδιαλλαξία ο κυπριακός λαός καλείται να συνεχίσει με σθένος και αποφασιστικότητα τον αγώνα του με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς και θα διασφαλίζει το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων και όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων πολιτών της Κύπρου.

Η ΔΗ.ΠΑ.Κ.Φ. Αναγέννηση επαναδιακηρύσσει τη σταθερή θέση του να μην αποδεχθεί λύση του κυπριακού με βάση τους όρους της Τουρκίας και τα στρατηγικά της σχέδια, που αποσκοπούν σε λύση συνομοσπονδίας και σε δύο κράτη.

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα να θέσουν επιτέλους την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Να θέσουν τέρμα στον ετσιθελισμό, το θράσος και τους εκβιασμούς της Άγκυρας και να εργαστούν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης. Παράλληλα, προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά ότι μεθοδεύσεις που οδηγούν σε εκτροπή από αυτές τις αρχές και από αυτό το πλαίσιο το κυπριακό και τη λύση του, πρέπει να εγκαταλειφθούν, γιατί ούτε από τον κυπριακό λαό γίνονται αποδεκτές ούτε σε λύση λειτουργική και βιώσιμη οδηγούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου