Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΔΗΚΟ - «Ενωμένη Ρωσία»

Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του ρωσικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και του Δημοκρατικού Κόμματος υπέγραψαν σήμερα στη Μόσχα ο Πρόεδρός του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και Πρόεδρος της Δούμας Μπόρις Γκριζλόφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, που εκδόθηκε στη Λευκωσία, η υπογραφή έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Καρογιάν στη Μόσχα, επικεφαλής υψηλού επιπέδου κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

Μιλώντας κατά την τελετή της υπογραφής, ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα για το Δημοκρατικό Κόμμα και για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκριζλόφ τόνισε ότι η συνεργασία του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας με το Δημοκρατικό Κόμμα θα δώσει νέα προοπτική και νέα διάσταση στις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε αναφορά και στο ρυθμιστικό ρόλο που διαδραματίζει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πολιτική ζωή της Κύπρου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την εκτίμηση του κόμματός του προς το ΔΗΚΟ, που αποτελεί, όπως είπε, εκφραστή των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Κύπρου και του λαού της και που τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα φιλίας και εκτίμησης προς τη Ρωσία και το λαό της.

Ο κ. Καρογιάν προσκάλεσε τον κ. Γκριζλόφ να επισκεφθεί την Κύπρο επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» για συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα με στόχο την προώθηση της συνεργασίας των δύο κομμάτων στη βάση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Ανάλογη πρόσκληση για επίσκεψη κομματικής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος απηύθυνε και ο κ. Γκριζλόφ.

Την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας χαιρέτισε με χθεσινή δήλωσή του, κατά τη συνάντηση με τον κ. Καρογιάν, και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δυο κομμάτων προνοεί διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και σε σχέση με τις διμερείς και διεθνείς σχέσεις.

Προνοεί ακόμη αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς της κομματικής ανάπτυξης, του οργανωτικού έργου, της επιτήρησης και του ελέγχου των διαφόρων δραστηριοτήτων, της εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και προετοιμασίας του προσωπικού του κόμματος, της εκδοτικής δραστηριότητας, της συμμετοχής στο έργο των νομοθετικών και εκτελεστικών σωμάτων, των οργανώσεων νεολαίας, των ζητημάτων που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις, όπως επίσης και της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που αφορούν άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Προνοείται ακόμη η ανταλλαγή κομματικών αποστολών σε διάφορα επίπεδα, η ανάπτυξη διακομματικών σχέσεων και επαφών σε περιφερειακό επίπεδο, η διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων και η προώθηση της ανάπτυξης των επαφών μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας, του γυναικείου κινήματος, των ανθρωπιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

Την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας χαιρέτισε με δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, ο οποίος έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για το ΔΗΚΟ αλλά και για τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση πως η συνεργασία των δυο κομμάτων θα αποβεί προς όφελος των κοινών οραμάτων, κοινών αρχών και κοινών προσδοκιών και θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις πολύ καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου