Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Φοιτητικά Προβλήματα

Παραθέτουμε κάποια από τ ασοβαρότερα φοιτητικά προβλήματα που υπάρχουν στις μέρες μας. Κάποια απο αυτά αγγίζουν και τους φοιτητές του Ηρακλείου αφου ανήκουμε στην κατηγορία φοιτητών εξωτερικού.
Πρώτιστο πρόβλημα, σύμφωνα με τον συντονιστή της «Αναγέννησης» Γιάγκο Ζήνωνος, είναι η υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων», η οποία, όπως υπογραμμίζει, πρέπει να λειτουργήσει αποδοτικότερα και να τροποποιηθεί. Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο προβληματίζει, σύμφωνα με την «Αναγέννηση», είναι η αύξηση και επέκταση της κρατικής φοιτητικής χορηγίας, καθώς, ενώ το κόστος ζωής έχει ανέβει κατά πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια, η χορηγία παραμένει στα ίδια επίπεδα από τη μέρα έγκρισής της. «Προτείνουμε διπλασιασμό της χορηγίας για όλους τους φοιτητές και επιπλέον χορηγία στους φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα», τόνισε ο πρόεδρος της «Αναγέννησης».

Το στεγαστικό αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα, και όπως προειδοποιεί ο Γιάγκος Ζήνωνος, «αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο, αφού η ίδρυση του ΤΕΠΑΚ και η επέκταση του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνδυασμό με τη μετεξέλιξη των ΙΣΤΕ σε Πανεπιστήμια, πραγματοποιούνται χωρίς να εφαρμόζονται τ' αναγκαία μέτρα που αφορούν στη στέγαση». «Η Αναγέννηση καλεί το κράτος να προχωρήσει σε αγορά ή ενοικίαση χώρων, οι οποίοι θα υπενοικιάζονται στους συμφοιτητές μας έναντι χαμηλού ενοικίου, να ξεκινήσει την ανέγερση της φοιτητικής εστίας του ΤΕΠΑΚ, να σταθεροποιήσει τα ενοίκια της εστίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και να παρέχει επίδομα ενοικίου προς όλους του φοιτητές που αναγκάζονται να ενοικιάσουν».

Το θέμα των αεροπορικών ναύλων είναι επίσης ένα ζήτημα που καίει τους φοιτητές, καθώς, σύμφωνα με τον συντονιστή της «Αναγέννησης», το ποσό που καλούνται να καταβάλουν μερικές φορές είναι εξωπραγματικό. «Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, ωστόσο η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κυπριακές Αερογραμμές στους συμφοιτητές μας χρειάζονται αναθεώρηση. Το φοιτητικό Κίνημα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς τη διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών με σκοπό τη δημιουργία φοιτητικού πακέτου, το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των συμφοιτητών μας, αφού το νεανικό πακέτο και το πρόγραμμα συχνών πτήσεων (Frequent Flyer) δεν είναι αρκετά προς την επίτευξη του σκοπού αυτού», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου