Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβρη -Θέση Αναγέννησης

Σε σχέση με την επικείμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβρη και με αφορμή το γεγονός ότι στο προσχέδιο της Κομισιόν δεν γίνεται εισήγηση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η ΔΗΠΑΚΦ Αναγέννηση τοποθετείται ως ακολούθως:

Το γεγονός ότι στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν δεν γίνεται εισήγηση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μας προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία παραγνωρίζει, περιφρονεί, καταστρατηγεί, και προσβάλλει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία με την άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συμπεριλαμβάνονται οι υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει από το ορόσημο του Δεκεμβρίου αλώβητη. Πρέπει να βρεθεί στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμέτωπη με τις ευρωπαϊκές ευθύνες της και να λογοδοτήσει για το ανεκπλήρωτο των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να μην ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, να μην εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να μην συνεργάζεται έμπρακτα για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Η Τουρκία πρέπει να υποστεί κυρώσεις εφόσον συνεχίζει να αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις της και πρέπει να λάβει ένα ισχυρό μήνυμα: Χωρίς εκπλήρωση των δεσμεύσεών της δεν μπορεί να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιδίωξη της πλευράς μας πρέπει να είναι, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και ιδιαίτερα με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, η επίτευξη κοινοτικής θέσης που να διαφυλάσσει και να προασπίζεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, να τιμά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, στην περίπτωσης απουσίας κοινοτικής αλληλεγγύης, αναμένουμε από την Κυβέρνηση να ασκήσει τα μονομερή δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτως ώστε να προστατέψει τα ζωτικά συμφέροντα του κράτους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου